Sta je wel eens stil bij wat jij per jaar aan zorgkosten uitgeeft? Wat betaal je per maand aan premie en wat krijg je hier nu precies voor terug? Ik merk dat er best vaak verwarring is over de zorgverzekering. Veel mensen weten vaak niet goed wat onder hun basis- of aanvullende verzekering valt. Wanneer ze het eigen risico moeten betalen en wanneer een eigen bijdrage. Wist je dat er ook nog een verschil in natura of een restitutiepolis is? Na elf jaar ervaring als fysiotherapeut weet ik er aardig wat van af. In deze blog ga ik je daarom een en ander uitleggen, zodat jij straks ook snapt hoe het zit!

 

Zorgverzekering kiezen

2022 komt langzaam tot een einde. Dit betekent dat het tijd wordt om na te denken over je zorgverzekering voor 2023. Veel mensen laten hier kansen liggen om te besparen en/of je keuzevrijheid binnen de zorg te verbeteren. Ik raad mensen dan ook altijd aan om even stil te staan bij het volgende:

  • Heb ik het afgelopen jaar optimaal gebruik gemaakt van mijn zorgverzekering?
  • Verwacht ik extra zorgkosten volgend jaar?
  • Wat vind ik belangrijk in mijn zorgpolis?

Als je bijna geen gebruik gemaakt hebt van de opties binnen je polis, dan is die wellicht te uitgebreid (en te duur). Of heb je misschien juist aspecten gemist, die je liever wel had meeverzekerd? Weeg deze aspecten af als je een zorgverzekering afsluit. Er zijn online verschillende vergelijkingswebsites, waarin je de voor jou belangrijke onderdelen tegenover elkaar kunt zetten.

De zorgverzekeringen in Nederland bestaan uit een basisverzekering, die je kunt combineren met een aanvullende verzekering. Verder heb je een eigen risico dat je kunt verhogen of verlagen (dit heeft weer effect op je maandelijkse/jaarlijkse premiekosten). Daarnaast kun je nog een natura-, restitutie- of een combinatiepolis kiezen.

Basisverzekering

Je zorgverzekering bestaat uit een basis- en een aanvullende verzekering. De basiszorgverzekering is verplicht en dekt bijvoorbeeld de kosten die je maakt door naar de huisarts te gaan of bepaalde medicatie die je misschien nodig hebt. Met alleen deze verzekering, krijg je voor fysiotherapie geen vergoeding.

Feitje

In Nederland ben je verplicht om een basis zorgverzekering te hebben. In 2020 waren dat 17,3 miljoen mensen in Nederland. Er waren 57 basisverzekeringen om uit te kiezen als consument. (www.zorgwijzer.nl, 2021)

Feitje

Uit een onderzoek van Radar blijkt dat veel Nederlanders zich oververzekeren in hun aanvullende verzekering. (www.radar.avrotros.nl, 2021). Als je dus voor jezelf nadenkt over wat je verwacht qua zorgkosten, kun je geld besparen door gerichte keuzes te maken in je zorgpakket.

Aanvullende verzekering

De basisverzekering kan worden aangevuld met een aanvullende verzekering voor zorg als bijvoorbeeld fysiotherapie. De aanvullende verzekering is niet verplicht. Dat betekent dus dat je bewust kiest of je dit wel of niet wilt meeverzekeren.

Eigen risico

Het eigen risico is een verplicht bedrag dat je betaalt voor kosten die je maakt in je basisverzekering. Denk bijvoorbeeld aan een ziekenhuisbezoek. In 2023 is dit €385,-. Je kunt ook kiezen voor een vrijwillig eigen risico tot maximaal €885,-. Dit geeft een korting op de zorgpremiekosten. Maak je bijvoorbeeld zelden zorgkosten of heb je voldoende spaargeld, dan kun je dit overwegen, zodat je kunt besparen. Maak je vaak zorgkosten, of heb je geen extraatje als het nodig is, dan kun je beter geen vrijwillig eigen risico nemen.

Lees hoe dan ook, altijd goed de uitleg van jouw specifieke polis, zodat je krijgt wat je nodig hebt.

Chronische indicatie

Als je een chronische aandoening hebt die op de “chronische aandoeningenlijst fysiotherapie” staat (deze kan per jaar veranderen), dan kun je gebruik maken van een chronische indicatie fysiotherapie. De behandelingen worden in dit geval wél uit de basisverzekering vergoed. Er zijn dan een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen, voordat je hier recht op hebt:

  • Je hebt een verwijzing van een huisarts of specialist nodig.
  • Je gebruikt je aanvullende verzekering OF je betaalt de eerste 20 behandelingen binnen deze indicatie zelf en vanaf de 21e behandeling krijg je dan afhankelijk van de aandoening voor bepaalde tijd ‘alles’ via de basisverzekering vergoed.
  • Je betaalt wel je (verplichte) eigen risico, voor elk jaar dat jouw chronische machtiging geldig is.

Visie Fysio Delsink

Niet de zorgverzekeraar, maar jij bent de regisseur van jouw zorgtraject. Ik vind het belangrijk dat jij zelf kunt kiezen voor de zorgprofessionals die bij jou passen. Regels en protocollen van de zorgverzekeraars mogen nooit leidend zijn in een behandeltraject. Ik wil samen met jou kunnen bepalen hoeveel tijd we aan bepaalde aspecten van herstel besteden. Dat beetje extra tijd kan namelijk zó waardevol zijn dat herstel ineens veel sneller gaat. Daarom heeft Fysio Delsink geen contracten afgesloten met zorgverzekeraars. Dit past binnen mijn visie van werken op maat.

Bij Fysio Delsink betaal je altijd ter plekke voor de behandeling. Je krijgt van mij de factuur die je dan zelf kunt indienen. Afhankelijk van je zorgverzekering krijg je wel of geen vergoeding hiervoor. Zie voor meer informatie hierover, onderstaande link:

https://www.fysiodelsink.nl/tarieven/

Deze blog is geschreven vanuit mijn kennis en geeft inzicht in wat naar mijn idee van belang is bij het kiezen van een zorgverzekeraar. Het is belangrijk dat je zelf goed kijkt naar wat je nodig hebt en een zorgverzekeraar kiest die bij jou past. Ik hoop dat je na het lezen van deze blog een weloverwogen keuze kan maken voor 2023. Kom je er niet uit? Dan kun je mij altijd benaderen en help ik je waar ik kan!

Robbin, Fysio DelsinkSamen werken aan herstel.